vr 02-10-2015

FAIRPLAY WEEKEND: RESPECT STAAT CENTRAAL!

Tekst: Ward Callens – Foto: Gert van Saarloos

fp2

In de weekends van 10-11 oktober en 17-18 oktober organiseert Waasland-Beveren zijn jaarlijkse fairplay-actie. Doel van het initiatief is om supporters, voetballiefhebbers en familieleden van jeugdspelers, maar ook jeugdspelers zelf aan te zetten tot positivisme en verdraagzaamheid ten aanzien van de scheidsrechter, de spelers, de tegenstander en de andere supporters.  

Fairplay weekend 2015: Respect voor de scheidsrechter

Het is het vierde jaar op rij dat Waasland-Beveren vanuit het jeugdbestuur het fairplay weekend organiseert. Ook dit jaar zal dit weer gebeuren in de vorm van een open brief van vanuit het standpunt van een jeugdspeler gericht aan supporters en ouders langs de zijlijn. Die brief ging de voorbije week plots viraal op sociale media. Het toont aan dat fairplay en verdraagzaamheid universele en actuele thema’s zijn en dat een dergelijke oproep nog steeds zinvol is.

De bewuste brief zal in de weekends van 10-11 en 17-18 oktober voor aanvang van elke wedstrijd worden voorgelezen door een speler van de jeugdploeg die in actie komt. De brief, die oproept tot positivisme, verdraagzaamheid en respect, wordt vervolgens uitgedeeld aan de tegenstanders, de ouders en aanwezige supporters. Daarnaast wordt dit jaar ook extra aandacht geschonken aan de scheidsrechter. De man in het zwart zal voor de wedstrijden in de komende weekends een speciale attentie krijgen van onze jeugdploegen. De jeugdspelers van Waasland-Beveren willen op die manier hun waardering tonen aan zij die elk weekend tal van wedstrijden in goede banen leiden.

Ontstaan van de actie

Het initiatief, waarin de brief gericht aan ouders en supporters centraal staat, kwam vier jaar geleden tot stand vanuit de spelersraad. Enkele spelertjes vonden het negatief geroep langs de zijlijn en verwensingen aan het adres van de scheidsrechter vervelend en kwetsend. Zij wilden daar zelf iets aan doen.

Samen met het jeugdbestuur werd het agendapunt omgezet in de praktijk in de vorm van een brief vanuit het standpunt van een jeugdspeler en gericht aan ouders, familieleden en supporters. Die brief roept op tot respect en verdraagzaamheid en wordt jaarlijks verdeeld onder de aanwezige supporters van de wedstrijden van de jeugd tijdens het fairplay weekend.

Fairplay en Waasland-Beveren

Fairplay is een belangrijk gegeven voor onze club. Zo wordt het steevast opgenomen in de informatiebrochure die ouders voor de start van elk seizoen mee naar huis krijgen. Het maakt onderdeel uit van de missie en visie van het jeugdbestuur. Waasland-Beveren wil immers niet alleen een kwalitatieve jeugdopleiding aanbieden aan jonge spelers, maar hen ook waarden en normen meegeven.

Bij W-B wordt er niet enkel op nationaal niveau gevoetbald, ook jeugdvoetbal op provinciaal en gewestelijk niveau wordt aangeboden. Waasland-Beveren wil dan ook lokaal verankerd zijn en zijn sociale rol in de gemeenschap vervullen. De club beschouwt het als haar plicht om bij de ontwikkeling van haar jeugdspelers aandacht te schenken aan waarden als respect, verdraagzaamheid en fairplay.

Niet alleen vanuit de jeugdwerking komt de aandacht voor fairplay tot uiting, ook binnen de sociale cel van de club wordt aandacht geschonken aan het thema. Zo organiseert de communitycel van W-B jaarlijks de Open Stadion Cup, een gratis voetbaltoernooi voor kinderen tussen 10 en 16 jaar, georganiseerd in de verschillende wijken van Beveren en Sint-Niklaas. Fairplay staat centraal bij het toernooi. Zo is er niet alleen een sportieve winnaar, maar ook een winnaar van de ‘Fairplay Trofee’.

De fairplay-regels van Waasland-Beveren

fp1

Voor meer informatie omtrent dit bericht, contacteer Ward Callens. Tel: 0493 081 061, e-mail: ward.callens@waasland-beveren.be.