ma 30-05-2016

reeksindeling jeugd-competitie!

Beste spelers, ouders, medewerkers.

 

Na onderzoek van de dossiers op basis van het uitgewerkte reglement voor het Elite label seizoen 2016-2017, hebben alle clubs hun definitieve eindscore ontvangen van de Pro League.

 

De Waasland-Beveren jeugdopleiding scoorde net te weinig punten om volgend jaar in de A-reeks van het elitevoetbal aan te kunnen treden.

Hoewel we ontgoocheld zijn over het feit dat onze opleiding niet de erkenning kreeg die ze verdient, relativeren we deze beslissing.

Vooral omdat de licentie geenszins een indicatie geeft over de kwaliteit van de opleiding.

De licentie werd toegekend op basis van volgende parameters:

  • Infrastructuur
  • Omkadering: trainersdiploma’s en medewerkers
  • Loonmassa jeugdopleiding
  • Doorstroming jeugd naar A-kern

 

Daar waar we op de eerste twee onderwerpen goed tot zeer goed scoren, halen we op vlak van doorstroming een eerder vrij lage score.

Dit is zeker niet onlogisch gezien het feit dat onze club pas sedert het seizoen 2012-2013 op het hoogste niveau actief is.

De resultaten van de inspanningen die sedertdien gedaan zijn, zullen pas binnenkort in onze jeugdopleiding te zien zijn.

 

Onze indeling in de B-reeks toont ook aan dat de licentie vooral een beoordeling is van de geschiedenis van een opleiding (kwaliteitsvolle spelers werden spijtig genoeg weggeplukt toen onze club nog in 2e klasse actief was) in plaats van een evaluatie van de kwaliteit van de opleiding op vandaag.

We zijn ervan overtuigd dat we de komende jaren de vruchten van onze opleiding zullen kunnen plukken onder de vorm van doorstroming naar het eerste elftal – wat op dit moment reeds het geval is met komend seizoen 3 spelers uit onze beloften kern die opgenomen worden in de A-kern.

Daarnaast blijven we uiteraard keihard werken om onze opleiding te verbeteren. Dat we hierin goeie stappen zetten, bewijst ook onze 3e plaats in het beloften kampioenschap vorig seizoen.

 

De indeling in 1B zet ons aan om nog harder te investeren in onze opleiding en te bewijzen dat onze werking & visie op jeugdvoetbal wel degelijk tot succes kan leiden.

Bovendien wordt de licentie voor jeugdopleidingen jaarlijks herbekeken waardoor de kans bestaat dat we in het seizoen 2017-2018 opnieuw de stap naar 1A kunnen zetten.

 

Wat verandert er concreet in functie van volgend seizoen:

  • U9 en U10: geen enkele wijziging: twee reeksen, regionaal opgedeeld (Oost/West).
  • U11 en U12: hier is volgende wijziging van toepassing: de competitie wordt volgend seizoen in 2 reeksen ingedeeld, zoals bij U9 en U10.

→ Categorieën U9 tem U12:

°  Na de heen- en terugwedstrijden in de reeksen A en B, worden de ploegen heringedeeld in drie reeksen van acht ploegen.

°  Er wordt in deze nieuwe indeling maar één wedstrijd gespeeld tegen elke tegenstander, afwisselend thuis en uit.

°  De wedstrijden voor U12 tot en met U9 worden gespeeld zonder rekening te houden met uitslag of score. Rangschikking is ten strengste verboden.

  • U13 t.e.m. U19: alle clubs uit eerste klasse A en eerste klasse B worden beoordeeld op basis van een licentiedossier. De hoogste geklasseerde ploegen spelen in 1A, de laagst geklasseerde ploegen spelen in 1B.

→ Categorieën U13 tot U19

°  Na de heen- en terugwedstrijden wordt er in de reeksen A en B per leeftijdscategorie een rangschikking opgemaakt.

°  Er wordt dan een ranking bepaald. Daartoe worden de plaatsen in de rangschikkingen van U15 tot U19 opgeteld. De ploegen met het laagste aantal punten worden hoogst gerangschikt. In geval van gelijke stand is de eindrangschikking van U19 doorslaggevend.

°  De nummers 1 tot 8 van reeks A spelen een play-off 1, de nummers 9 tot 12 van reeks A en de nummers 1 tot 4 van reeks B spelen een play-off 2, en de nummers 5 tot 12 van reeks B spelen een play-off 3.

°  In de play-offs wordt er maar één wedstrijd gespeeld tegen elke tegenstander, in principe afwisselend thuis en uit.

  • Beloften: geen enkele wijziging – die volgen de competitie van het 1e elftal.

 

Hierbij vindt U de alfabetische indeling van de reeksen van Elite 1 en Elite 2 voor het seizoen 2016-2017, voor de categorieën U13 tot en met U19 voor alle clubs van het Betaald Voetbal:

 

Serie A (Elite 1)

1.      RSC Anderlecht

2.      Club Brugge

3.      Sporting de Charleroi

4.      KRC Genk

5.      KAA Gent

6.      Lierse SK

7.      Oud-Heverlee Leuven

8.      Standard de Liège

9.      Sporting Lokeren

10.   YR KV Mechelen

11.   STVV

12.   Zulte Waregem

Serie B (Elite 2)

1.      R. Antwerp FC

2.      Waasland Beveren

3.      Cercle Brugge

4.      KAS Eupen

5.      KV Kortrijk

6.      Lommel United

7.      Excel Mouscron

8.      KV Oostende

9.      KSV Roeselare

10.   Union St-Gilloise

11.   AFC Tubize

12.   KVC Westerlo

 

Het is ons doel om na het eerste luik van de competitie, ons terug te kunnen meten met ploegen uit de A-reeks door ons te kwalificeren voor de play-off 2 competitie.

Verder willen wij onze spelers extra prikkels blijven geven door geregeld oefenwedstrijden tegen Belgische en buitenlandse tegenstanders trachten te spelen, alsook deelnemen aan nationale -en internationale tornooien.

 

Dit alles om ervoor te zorgen dat onze spelers zich verder optimaal kunnen blijven ontwikkelen.

 

Waasland-Beveren, yes we can !!!

 

Namens het bestuur van Waasland-Beveren.