do 10-01-2019

Jonge voetballers van W-B leren omgaan met prestatiedruk en andere mentale hindernissen

“Praten over de mentale gezondheid van jonge atleten blijft binnen veel sportclubs taboe”, zegt Jorèll Beyens mental coach bij profclub Waasland-Beveren. De voetbalclub organiseert daarom het pilootproject “Mental11”, waarbij ze jonge spelers motiveren om over hun mentaal welzijn te praten. Het doel is om het project op termijn uit te breiden naar andere sportclubs in Vlaanderen.

“Als er mentale begeleiding in het voetbal aanwezig is, staat het meestal in functie van beter presteren op het veld. Het gaat niet over het mentaal welzijn van de speler en daar willen wij verandering in brengen,” vertelt Jorèll Beyens bezieler van het pilootproject.

“Er ligt een taboe bij de spelers op praten over psychische problemen”, ondervindt Beyens. “Als ze zich mentaal niet goed voelen, zullen ze eerder zeggen dat ze last hebben van een hamstring om niet of minder te moeten spelen, dan toe te geven dat ze mentaal een minder moment hebben en dat moet anders. Enkel zo kunnen we hulp bieden, anders blijven ze ermee lopen.”

Als ze zich mentaal niet goed voelen, zullen ze eerder zeggen dat ze last hebben van een hamstring om niet te moeten spelen

Jorèll Beyens
U 16U 16

Druk op jonge spelers

Er wordt heel wat druk uitgeoefend op jonge voetballers. “Veel jongeren willen doorgroeien tot profvoetballer. Als ze een blessure oplopen, kan dat zwaar doorwegen en een grote teleurstelling vormen”, gaat de mental coach voort.

“Je hebt ook ouders die erg prestatiegericht zijn en veel druk op hun zoon leggen”, geeft Beyens aan. “Daarnaast speelt ook de werkwijze van de trainer een rol. Als een trainer zich vooral richt op de resultaten en het persoonlijk proces minder belangrijk vindt, heeft dat ook een invloed. En uiteraard telt ook de persoonlijkheid van de speler. Als een jongere bijvoorbeeld perfectionistisch is en niet bereikt wat hij zou willen, kan dat een enorme weerslag hebben. Het zijn allemaal factoren die het mentaal welbevinden van de speler beïnvloeden.”

Je hebt ook ouders die erg prestatiegericht zijn en veel druk op hun zoon leggen

Jorèll Beyens
Mental coach Jorèll BeyensMental coach Jorèll Beyens

 Vooral bij competitieve sporten is er een extra stressfactor aanwezig vindt de coach. “De druk die komt kijken bij de selectie en het competitieve mag men niet onderschatten”, aldus Beyens.

“Groepssessies en individuele gesprekken”

Het pilootproject richt zich daarom op de jeugdwerking binnen de club. Spelers tussen de 15 en 21 jaar kunnen elke week in een vragenlijst aangeven hoe ze zich voelen. Daarnaast krijgen ze wekelijks ook een coachingsessie specifiek rond psychologisch welzijn.

“Wekelijks gaan we de voetballers bevragen op 11 domeinen, dat gaat over zaken zoals school, relaties, gezondheid en zingeving”, duidt Beyens. “Als ik zie dat ze op een van deze domeinen minder scoren, kunnen we daarover een individueel gesprek voeren. Daarnaast houden we wekelijkse groepssessies. Met de hele ploeg bespreken we dan thema’s als kwetsbaarheid, veerkracht en omgaan met stress.”

“Inzetten op preventie”

Op deze manier wil de profclub de spelers aanzetten om sneller zelf de stap te zetten naar de coach als het mentaal minder goed gaat en het taboe over mentaal welzijn zo veel mogelijk wegnemen.

“Ik hoop dat we een open cultuur kunnen creëren waarin spelers praten over hun mentale kwetsbaarheid. Dat ze op gesprek kunnen komen en weten dat het geen impact zal hebben op de selectie voor de ploeg, maar een positief effect op hun algeheel welbevinden heeft.”

Het project loopt tot het einde van het voetbalseizoen. Als het een succes wordt, wil de club graag dat het pilootproject uitbreidt naar andere voetbal- en sportclubs. “Het is een manier waarbij we inzetten op preventie van psychische problemen buiten de muren van de psychiatrie”, besluit Beyens.

Ik hoop dat we een open cultuur creëren waarin spelers praten over hun mentale kwetsbaarheid